Håndtering af en forsinket eller aflyst skiferie: Dine rettigheder og muligheder

Læsetid: 5 minutter – Sidst opdateret den 16. januar 2024

Efterhånden som vinterferien og skisæsonen nærmer sig, glæder mange af os sig til at komme på pisterne og nyde lidt tid på bjerget. Nogle gange går tingene dog ikke som planlagt, og vores skiferier kan blive forstyrret af forsinkede eller aflyste fly. Uanset om det er et forsinket fly eller et aflyst fly er det vigtigt at kende sine rettigheder og muligheder, når det kommer til at håndtere denne type problemer.

Hvem kan hjælpe?

Når passagerne kontakter flyselskaberne omkring deres krav, vil flyselskaberne ofte komme med undskyldninger og forklaringer, der gør at sagen kører i langdrag, hvis de overhovedet svarer. Mange af sagerne ender også i retten, og der opstår der en mangel på magtbalance mellem et stort flyselskab og en privat rejsende.

Flyselskabet ønsker i mange tilfælde ikke udbetale kompensationsbeløbet trods du har ret til økonomisk kompensation for denne hændelse.

Hvert år hjælper Dansk Rejsehjælp et væld af danskere, der har oplevet forstyrrelser i forbindelse med deres flyrejse, ofte i form af forsinkede fly eller aflysninger. Hos Dansk Rejsehjælp sidder der et kompetent team klar til at varetage flypassagerers rettigheder og kravet om flykompensation eller refusion.

Dine rettigheder

I tilfælde af at din skiferie bliver forsinket eller aflyst, er det vigtigt at du kender til dine rettigheder, når det kommer til refusion og kompensation. 

EU-forordning 

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at i henhold til EU-forordning 261/2004, hvis dit fly bliver aflyst eller mere end 3 timer forsinket, kan du være berettiget til økonomisk kompensation fra flyselskabet. Denne kompensation kan variere fra 250-600 EUR, afhængigt af flyvningens distance og længden af forsinkelsen. Hvis dit fly bliver aflyst, har du desuden ret til at vælge mellem en refusion eller omdirigering til din endelige destination.


Er dit fly forsinket har du krav på måltider og ret til forplejning i et rimeligt forhold til ventetiden.

Var dit fly over 3 timer forsinket?

Hvis dit fly er forsinket mere end tre timer, har du ret til kompensation. Den berettigede kompensation afhænger både af forsinkelsens varighed, samt hvor lang rejsen er. Desto længere distance der er til din endelige destination, jo mere kompensation kan der søges.

Få et overblik over din berettiget kompensation hvis dit fly bliver forsinket:

 • Flyvninger under 1.500 km udløser en kompensation på 250 EUR.
 • Flyvninger mellem 1.500 og 3.500 km udløser en kompensation på 400 EUR.
 • Over 3.500 km udløser en kompensation på 600 EUR.

Hvornår er din rejse omfattet af forordningen?

 • Hvis du flyver fra et EU-medlemsland til et andet EU-medlemsland
 • Hvis du flyver fra et EU-medlemsland til et ikke EU-medlemsland
 • Hvis du flyver fra et ikke EU-medlemsland til et EU-medlemsland, med et EU-flyselskab

Skulle din skirejse have foregået i Norge eller Schweiz, som ikke er en del af EU, har du stadig ret til kompensation, da disse lande også indgår i forordningen.

Undtagelser ved forordningen

Til trods for at mange danskere kan hjælpes i tilfælde af flyforstyrrelser, er der dog også nogle tilfælde som ikke er underlagt forordningen. Her er der primært tale om tilfælde af ekstraordinære omstændigheder, også kaldet force majeur. Vær dog opmærksom på, at flyselskaberne ofte vil bruge denne undskyldning for at undgå at betale kompensation. Ekstraordinære omstændigheder vil ofte være en af følgende tilfælde, der er ude af flyselskabets kontrol:

 • Dårligt vejr
 • Politisk uro
 • Uvarslet arbejdsnedlæggelse
 • Terror
 • Sikkerhedsproblemer

Undtagelsen med force majeur er dog kun gældende, hvis flyselskabet har gjort alt i deres magt for at sikre passagererne en snarest mulig afgang. 

Hvad gør du når forsinkelsen eller aflysningen sker?

Hvis din skiferie bliver forstyrret på grund af en flyforsinkelse eller aflysning, er det vigtigt at kontakte dit flyselskab så hurtigt som muligt for at forstå dine muligheder og træffe en beslutning om, hvad du skal gøre. Hvis du er i stand til at booke en alternativ flyvning og nå frem til dit endelige rejsemål, kan det være den bedste løsning. Men hvis det ikke er muligt, skal du muligvis overveje at afbryde rejsen helt og få refunderet billetprisen.

Det er også værd at bemærke, at hvis du har en rejseforsikring, kan den dække nogle eller alle dine eventuelle udgifter i tilfælde af forsinkelse eller aflysning. Sørg for at gennemgå din politik og forstå, hvad der er dækket, og hvad der ikke er, så du kan få mest muligt ud af din dækning, hvis det er nødvendigt. Hvis dette er tilfældet, skal du gemme kvitteringer for mad og drikke samt andre rimelige udgifter.

Selvom det aldrig er sjovt at få sin skiferie forstyrret af et forsinket eller aflyst fly, er det vigtigt at huske, at du har rettigheder og muligheder, når det kommer til at håndtere denne type situationer. Ved at forstå dine rettigheder og være proaktiv i at søge hjælp og støtte, kan du minimere virkningen af disse tilbageslag og forhåbentlig stadig få mest muligt ud af din skiferie.

Hvem er Dansk Rejsehjælp?

Dansk Rejsehjælp har flere års erfaring med inddrivelse af flykompensation og refundering af aflyste flybilletter. Siden 2017 har vores mission været at sikre flypassagerers rettigheder i et europæisk luftrum.

Dansk Rejsehjælp har hjulpet mere end 25.000 med at inddrive deres retmæssige økonomiske kompensation og refundering. Dette gør os til en af de førende virksomheder i branchen. Vores kunder elsker os, og dette resulterer i den højeste score på markedet på Trustpilot.

Dansk Rejsehjælp holder det transporterende flyselskab op mod dine rettigheder til kompensation. Vi stræber altid efter at tage kunden i hånden på bedst mulig vis, og har gjort processen for at oprette en sag så hurtig og gennemskuelig som muligt.

Var dit fly forsinket eller aflyst? Opret din sag her. Danskrejsehjaelp.dk

Telefon: +45 6913 6906

E-mail: kundeservice@danskrejsehjaelp.dk


Freja Løve - Ansat hos Dansk Rejsehjælp

Mit navn er Freja, og jeg har skrevet denne artikel. Jeg arbejder hos Dansk Rejsehjælp. Vi har hjulpet flere tusinde mennesker med at få kompensation og refusion for deres forsinkede eller aflyste flyrejser. Har du nogle spørgsmål ift. din egen rejse, så kontakt mig endeligt på nedenstående informationer. E-mail: kundeservice@danskrejsehjaelp.dk Telefonnummer: 6913 6906